Tandborstning på barn

När ditt barn får sin första tand är det dags att vänja barnet vid tandborsten på ett mjukt och lekfullt sätt. Helst varje morgon efter frukosten och innan läggdags på kvällen.
Börja med en mild barntandkräm, som innehåller fluor. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom.

Börja borsta tidigt

Börja med tandborstningen så snart den första tanden tittar fram. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet.

Barn behöver hjälp att borsta tänderna varje dag upp till cirka 12 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt.

Var extra noga längst bak i munnen

Börja med att borsta kindtänderna. Här finns många gömställen, både på utsidorna, insidorna och tuggytorna. Var extra noga när de permanenta kindtänderna börjar komma fram i sexårsåldern. Kindtänderna är gropiga och maten fastnar lätt. Var lätt på handen. Om du borstar för hårt kan du skada tandköttet. Titta gärna på tänderna efteråt, ljusbruna fläckar kan vara tecken på hål i tänderna (karies).

Använd alltid fluortandkräm

Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Använd därför alltid fluortandkräm. Till barn 0-6 år ska du använda barntandkräm. Barntandkräm har mildare smak än vuxentandkräm och det finns även smakfria varianter. Från det att barnet är cirka 6 år och kan spotta ska barnet använda vuxentandkräm. Dessa finns också i milda smaker. För att fluoret ska kunna ge riktigt bra nytta ska man inte skölja bort tandkrämen efter borstning. Forskare över hela världen är eniga om att fluor är viktigt för att stärka tänderna och hålla dem friska.

Hur mycket tandkräm är lagom? 

  • För de minsta barnen 0-2 år är ska du använda mycket lite tandkräm på borstens stråtoppar.
  • För barn 2-6 år är en liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel lagom.
  • För barn från 6 år, använd två centimeter tandkräm.

    Tips: Med ett litet borsthuvud är det inte så lätt att få plats med två centimeter tandkräm. Då kan du först sätta på en centimeter tandkräm, borsta överkäken och sedan fylla på med ytterligare en centimeter till underkäken.

Vanlig tandborste eller eltandborste?

En bra barntandborste har litet huvud, stadigt skaft och mjuk borst. Mjuk för att vara snäll mot tänderna och tandköttet och liten för att komma åt och göra rent överallt. Byt tandborste när stråna börjar spreta.

Du kan använda eltandborste på barn från tre år. En eltandborste med ett litet borsthuvud är också bra. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste, men du behöver använda en annan tandborstteknik än med vanlig tandborste.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 22 mars 2023