Hål i tänderna
Här berättar vi vad hål i tänderna – karies – är och vad du kan göra för att förebygga det.
Karies är en skada på tändernas emalj. Om karies inte behandlas i tid blir det hål i tanden.
Det börjar med en syraattack
Varje gång vi äter och dricker något annat än vatten bildar bakterierna på tandytan en syra i munnen. Då utsätts tänderna för en så kallad syraattack. Saliven i munnen neutraliserar syran.
Om tänderna får vila mellan varje gång du stoppar något i munnen så hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna. Därför är det viktigt att inte småäta.
Plack bildas
Karies trivs bäst där du inte kommer åt med tandborsten. I kindtändernas gropigheter till exempel. Karies trivs också mellan tänderna, vid tandköttskanten och i kanten på gamla fyllningar.
Här kan det lätt byggas upp plack, en tunn och vanligtvis färglös bakteriebeläggning på tänderna. Om den får sitta kvar kan den orsaka karies eller tandköttsinflammation.
Hur upptäcks karies?
Du kan se början till karies som en vit, matt rand eller brunaktig fläck. Karies som sitter mellan tänderna är svårare att upptäcka. Karies känns inte. Därför kan ett litet hål bli större utan att du märker något. Om hålet når fram till pulpan, tandens rot och nerv, gör det ont.
Karies kan läka
Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.
Nästan allt du äter fräter
Nästan allt du äter innehåller socker. I din mun och på tänderna finns det bakterier som livnär sig på socker. När de "äter" socker bildas som restprodukt en frätande syra. Om syran sedan får fräta i lugn och ro kan den så småningom göra ett hål i tandens yta. Det är det som kallas karies.
Det finns ett naturligt försvar mot detta syraangrepp, nämligen tandens yttre hårda skal (emaljen) och den rengörande saliven. Anledningen till att du ändå kan få hål är alltså att munnens försvar inte orkar stå emot syraangreppet.
Undvik socker
Det bästa du kan göra för att slippa karies är att undvika socker och inte äta mer än tre huvudmål (frukost, lunch och middag) och ett par nyttiga mellanmål per dag.
Varje gång du äter något startar nämligen syraattacken igen. Sker det alltför ofta hinner inte din saliv med att spola rent. Tänk på att drycker också ofta innehåller socker.
Håll rent med fluortandkräm
Det är också viktigt att hålla tänderna rena från bakteriebeläggningar. Det gör du genom att ha en god munhygien och bland annat borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
Fluoren – ytterligare en del av det naturliga försvaret – stärker nämligen tandens emalj och minskar syrans skadliga verkan. Många har insett detta och sköljer dagligen munnen med en fluorlösning, suger på fluortabletter eller tuggar fluortuggummi. Rådgör med din tandläkare eller tandhygienist om ett extra fluortillskott kan vara bra även för dig och dina tänder. Till sist, för att även få rent mellan tänderna: ta hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.
Den viktiga saliven
Din saliv är bra att ha av många anledningar. Den underlättar till exempel tuggning, sväljning och tal. Den sköljer rent dina tänder och bidrar till att skydda dem mot karies. Kalcium, fosfat och bikarbonat är viktiga ämnen i saliven. De båda första hjälper till att reparera tidigare kariesskador. Bikarbonatet i sin tur bidrar till att minska syrahalten i bakteriebeläggningen på tänderna. I saliven finns också så kallade antimikrobiella ämnen som hjälper till i försvaret mot munhålans bakterier.
Ju mer saliv desto bättre!
Därför är det bra att öka salivflödet – till exempel genom att tugga sockerfria tuggummin som innehåller Xylitol. Om du ofta känner dig torr i munnen och misstänker att dina salivkörtlar inte producerar tillräckligt mycket saliv, ta kontakt med Folktandvården så får du professionell hjälp om det behövs.
Boka tid hos oss på Folktandvården om du misstänker karies.