Tandläkarskräck? Låt oss hjälpa dig!

Känner du obehag inför ditt nästa tandläkarbesök? Då är du inte ensam! Det är nämligen fler än vad man tror som tycker det känns både skrämmande och obehagligt att gå till tandläkaren. Därför jobbar vi på Folktandvården Sörmland alltid förebyggande med att din upplevelse hos oss ska kännas så trygg som möjlig. Dock vet vi att det krävs en del för att övervinna sin tandvårdsskräck. Nedan listar vi de vanligaste anledningarna till att tandvårdsskräck är så vanligt och hur du kan bli av med den. Scrolla ner och läs mer!

Varför är tandvårdsfobi så pass vanligt?

Att vara ångestfylld och känna obehag inför att gå till tandläkaren är inte så ovanligt som man kan tro. Faktum är att nästan hälften av alla vuxna människor i Sverige delar denna tandläkarskräck. Men vad betyder det egentligen och varför är det så många som delar denna känsla? Tandvårdsrädsla innebär att du är rädd att gå till tandläkaren för att det ska göra ont eller att något ska gå fel. Men dessa rädslor kan motverkas med ett gott bemötande från tandvårdspersonal och smärtlindring eller lugnande om så behövs.

Trots att man har tandläkarrädsla är det viktigt att man inte struntar i att komma till oss - dina tänder behöver omhändertas för att motverka försämrad tandhälsa längre fram i livet, och det vill vi hjälpa dig med.

Hur du blir av med din tandvårdsrädsla

För att undvika tandbekymmer senare i livet är det viktigt att du kommer till oss kontinuerligt. Många besök till oss är rutinmässiga och utan särskilda besvär är det ofta över på mindre än en timme. Vid mer invasiva ingrepp ges tandläkarbedövning för att du ska känna så lite smärta som möjligt.

Ta kontakt med Folktandvården och fråga oss

Att inte ha kontroll över situationen kan vara en bidragande faktor till att man inte känner sig trygg i att gå på sina tandläkarbesök. Därför rekommenderar vi att man tar kontakt med oss och ställer sina frågor innan besöket. Vi besvarar mer än gärna dina frågor och funderingar. Frågor kan beröra vad som kommer att göras under undersökningen, vilka instrument som kommer att användas, och varför vi väljer att gå tillväga med en viss behandling.

Våga berätta för din tandläkare hur du känner

Tala om för oss att du känner dig orolig över tandläkarbesöket. Vi är vana att hantera dessa typer av situationer, och kommer tillsammans med dig diskutera hur vi kan göra besöket så tryggt för dig som möjligt.

Tandskräck hos barn

Det är inte helt ovanligt att barn känner rädsla eller oro inför ett tandläkarbesök. Ungefär vart tionde barn drabbas av tandskräck. Som vuxen är det viktigt att förklara för sina barn - redan i tidig ålder, att tandläkaren inte är läskig utan någon som ska hjälpa till. Vi jobbar för att barnet ska känna sig så trygg som möjligt. För att barnet inte ska anse tandläkarbesöket som något obehagligt försöker vi istället göra det till en spännande upplevelse med syfte att få barnet att känna sig trygg.

Vi har lång erfarenhet av barn, och för oss är det extra viktigt att lyssna på vad barnet känner och förklara vad det är vi gör under tandläkarbesöket. Nyfikenheten kan vara till stor hjälp hos barn med tandrädsla. Att samtala med barnet, besvara frågor, försiktigt prova på behandling och visa upp olika redskap, kan ofta vara till stor hjälp. Det är viktigt att barnet kan öva bort sin rädsla redan i ung ålder för att undvika senare problem med tandhälsan.

När du bokar en tid hos oss nästa gång - passa på att ställa dina frågor så hjälps vi tillsammans åt att hitta en lösning som passar dig.

 

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 4 mars 2024