Om webbplatsens funktioner och tillgänglighet

Vårt mål är att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt för så många som möjligt, oavsett personliga eller tekniska förutsättningar.

Anpassning och tillgänglighet

Folktandvården Sörmlands webbplats är tillgänglig och användbar för många grupper. Oavsett om du är funktionsnedsatt eller har annan kulturell- eller etnisk tillhörighet finns samma, eller likvärdig information tillgänglig. Webbplatsen följer internationella och nationella tillgänglighetsregler WCAG 2.1 AA-nivån (Web Content Accessibility Guidelines).

Anpassningar enligt tillgänglighetsregler

  • Användning av tabeller på sidor används i begränsad omfattning.
  • Texter på webbplatsen kan läsas upp med talstöd. Längst upp på sidan finns en Lyssna-länk till funktionen. Läs mer om Talande webb
  • Våra texter är genomarbetade för att vara så begripliga som möjligt.
  • Microsoft translate används för att få ett brett språkstöd. Längst upp på sidan finns en Translate-länk till funktionen.
  • Möjlighet finns att tabba sig fram direkt till menyer och innehåll enligt tillgänglighetskraven.

Det finns delar som ännu inte lever upp till alla krav om tillgänglighet. Detta kan du läsa mer om på sidan tillgänglighetsredogörelse.

Standarder

För att strukturera innehållet på sidan används HTML 5. Presentationen av innehållet styrs via stilmallar, så kallade Cascading Style Sheets (CSS). Webbplatsens kod är av god kvalitet och följer standard.

Webbplatsen är byggd i så kallad responsiv webbdesign som innebär att webbplatsens utseende anpassas efter den skärm som besökaren använder. Det kan vara smarta telefoner, surfplattor eller stationära datorer.

Kakor

Vår webbplats använder kakor, eller cookies som det också kallas, som sparas kortare eller längre tid på din dator. Du är helt anonym då vi inte sparar någon personlig information.

Läs mer om kakor

Utskrifter

På webbplatsen används stilmallar för att anpassa utskrifter för god läsbarhet. Pappersutskrifter skrivs ut i teckensnittet Calibri, dock lite beroende på webbläsare. Använd webbläsarens utskriftsfunktion eller kortkommandot Ctrl + P för att skriva ut på papper.

På utskrifterna finns inte vänsternavigeringen med. Mittytan och kontaktuppgifter från högermarginalen skrivs ut automatiskt. Kontaktuppgiften skrivs ut längst ned på sidan.

Anpassa webbplatsens utseende

Du kan själv välja hur du vill att innehållet ska presenteras. Du gör det genom att göra inställningar i din webbläsare. På det sättet kan du spara de inställningar som du behöver och använda dem på alla webbplatser.

I din webbläsare kan du

  • förstora texten
  • ändra radlängderna
  • anpassa färger och kontraster
  • och byta typsnitt

Ladda ner filer

På webbplatsen finns dokument som du kan ladda ner i olika filformat. Vanligaste formatet för dokument är pdf men även dokument i till exempel Word, Excel och Powerpoint förekommer.

Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa pdf-filer är Adobe Reader.

Vad kan vi göra bättre?

Har du förslag på hur vi kan förbättra vår webbplats? Det kan finnas olika perspektiv och åsikter om många saker. Om du tycker att vi kan göra något bättre så blir vi jätteglada om du berättar det för oss!

Använd gärna funktionen Tyck till om sidan längst ned på sidan eller via sidan Synpunkter på webbplatsen.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 3 juni 2024