Mjölktänder

De första tänderna

Barns tänder börjar utvecklas redan mycket tidigt under graviditeten. När barnet är mellan 6 och 8 månader kommer de första tänderna, men ibland kan det ta ytterligare några månader. Det händer också att tänderna kommer tidigare än normalt. Har ingen tand blivit synlig i ettårsåldern ska man rådfråga tandläkaren.

Först brukar framtänderna i underkäken synas och därefter motsvarande i överkäken. Så småningom kan man även se kindtänder och hörntänder. När ditt barn fyller tre år har förmodligen de flesta av de 20 mjölktänderna kommit fram. Mjölktänderna har barnet upp till tolvårsåldern.

Börja borsta tidigt

Redan när barnet får sina första tänder bör du som förälder börja borsta dem med en mjuk tandborste och liten klick fluortandkräm, stor som barnets lillfingernagel. Borsta tänderna både morgon och kväll. Fluortabletter ska bara användas om tandläkaren anser att det är nödvändigt.

Borsta själv?

I början är det viktiga inte själva rengöringen, utan mer att barnet vänjer sig vid att borsta tänderna vid bestämda tider varje dag. Barn måste naturligtvis lära sig att borsta själv, men den behöver hjälp att borsta tänderna varje dag upp till cirka 12 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt.

Första besöket

När barnet är ungefär två år blir du och ditt barn kallade till ett första besök hos oss. Då görs en allmän undersökning och vi räknar de tänder som hittills kommit fram. Det är viktigt att barnet får en positiv upplevelse av besöket, därför kan det vara bra att prata om undersökningen som något roligt och spännande. Vi berättar gärna mer om barnets första tänder och den fortsatta tandutvecklingen.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 2 januari 2024