Bra mat för tänderna

Vad är bra mat och dryck för dina tänder?

Ät gott och undvik småätande

God mat är ett av livets glädjeämnen. Men visste du att varje gång du äter något startar en syraattack på tänderna? Saliven försvarar dina tänder genom att neutralisera syran och spola rent. Om du har för vana att äta ofta påverkar det dina tänder och gör att saliven inte hinner med att skydda dem. Du kan få karies – hål i tänderna.

Låt tänderna vila

Det är viktigt att låta tänderna vila ibland. Om du äter tre huvudmål, frukost, lunch och middag och två mellanmål per dag ger du dina tänder den möjligheten. Undvik allt småätande dessemellan. Det är bra att dricka vatten mellan måltiderna. Du som har oregelbundna arbetstider får kanske vara extra försiktig.

Saliven

Din saliv är viktig för att dina tänder ska må bra. Du kan faktiskt förbättra din salivkvalitet genom att äta mat som gör att tänderna får jobba. Äpplen, morötter och grovt bröd är inte bara gott utan ger även dina tänder den motion de behöver. På detta sätt kan du öka din salivproduktion och stärka ditt försvar.

Dina barn

Det sägs att vi ärver våra matvanor. Det är aldrig för sent att skaffa sig de goda vanorna. Vi på Folktandvården hjälper dig gärna med tips om nyttiga och goda mellanmål till barnen. Det som är bra för hela kroppen är ofta bra för tänderna. Allt hänger ihop.

Får man aldrig fika?

Visst får du unna dig det goda i livet. Det är de extrema intagssätten som ställer till med problem, som exempelvis kaffe med socker varje halvtimme eller en klunk läsk då och då under dagen. Om du äter på regelbundna tider kan du unna dig att fika både på förmiddagen och eftermiddagen – utan att ha dåligt samvete!

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 4 oktober 2023