Frätskador på tänderna - tanderosioner

Vad är erosioner på tänderna?

Frätskador på tänderna (tanderosioner) orsakas av förhöjd halt av syra i munnen, och medför att ytan på tänderna sakta försvinner. Syran kommer oftast ifrån det man äter och dricker, eller från magen. Vissa typer av medicinering kan ibland bidra till frätskador.

Vad ger frätskador?

Bland produkter som ger en sur miljö i munnen finns bland annat juice, frukt, saft, alla läskedrycker, även de utan vanligt socker. Även godis kan ibland vara surt. Magbesvär med sura uppstötningar medför också att miljön i munnen blir surare än normalt, kräkningar kan orsaka frätskador på tänderna. Mineralvatten utan tillsatt smakämne skapar dock inte någon sur miljö.

Vad kan hända?

Frätskadorna kan förvärras av mekanisk nötning på en tandyta som är uppmjukad av syra, till exempel vid tandborstning och tandgnissling. Frätskador orsakar ibland isningar från tänderna, ilande tandhalsar är ett exempel på detta.

Behandling

Svårare frätskador kan behöva behandlas med lagningar och kronor, men i de flesta fall räcker behandlingen med att inrikta sig på att skadorna inte förvärras. Saliven är vårt viktigaste skydd mot en sur miljö i munnen. Om du känner dig torr i munnen bör du berätta detta för din tandläkare eller tandhygienist.

Några råd för att undvika frätskador

  • Undvik så långt möjligt alla sura födoämnen, framför allt mellan måltiderna, och drick vatten när du är törstig.
  • Undvik att ha sur dryck eller mat under en längre tid i munnen, försök svälja så snabbt som möjligt.
  • Avsluta gärna måltiden med mjölkprodukter, exempelvis ost, fil eller yoghurt.
  • Borsta inte tänderna direkt efter intag av sura födoämnen, utan skölj endast med vatten. Vänta i minst en timme med tandborstningen.
  • Använd tandkräm som inte är slipande, fråga oss gärna.

Stärk tänderna med lite extra fluor förutom fluortandkräm, fråga oss vad som passar dig bäst.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 2 januari 2024