Dålig andedräkt

Vanligt med tillfälligt dålig andedräkt

Nästan alla människor får någon gång dålig andedräkt. Oftast får man besvär när man har ätit eller druckit något med stark smak eller om man har rökt cigaretter. En annan vanlig orsak kan vara att man inte har gjort rent tänderna tillräckligt noga. Många tror att dålig andedräkt kommer från magen. Men i själva verket kommer den nästan alltid från munnen.

Det kan vara lättare att få besvär med dålig andedräkt om man är torr i munnen, vilket man till exempel kan bli av vissa mediciner.

Man kan undvika stark mat och dryck

Om man vill undvika dålig andedräkt kan man försöka att låta bli alkohol, rökning och stark mat. Till exempel kan starka ostar påverka andedräkten i flera timmar.

Viktigt att göra rent i munnen

Det är bra att borsta tänderna noggrant varje morgon och kväll. Genom att göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller tandstickor minskar man risken för besvär.

Om man har beläggningar på tungan kan man pröva att försiktigt göra ren tungan med en mjuk tandborste eller en särskild tungskrapa som finns att köpa på apotek. Om tungan blir öm eller blöder när man använder skrapan ska man be en tandläkare om råd.

Bra att öka produktionen av saliv

Eftersom saliv sköljer och renar munnen kan det hjälpa att äta eller dricka regelbundet. Då produceras saliv i en jämn takt. Det kan också vara bra att dricka vatten mellan måltiderna.

Om man är mycket torr i munnen finns det speciella tuggummin och sugtabletter som ökar salivproduktionen. De finns att köpa på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Man kan söka hjälp hos tandläkaren om man

  • har en beläggning på tungan som man inte kan få bort själv
  • har långvarig eller svår muntorrhet
  • tänker mycket på att man har dålig andedräkt.

Misstänker man att det är läkemedel som gör att man har dålig andedräkt är det bra att rådgöra med läkaren som skrev ut medicinen.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 11 januari 2024