Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar

Vi rekommenderar att du borstar tänderna morgon och kväll med fluortandkräm samt använder tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste varje dag. På så sätt kan du göra riktigt rent i munnen.

Tandborsten klarar inte allt

Det finns ställen i munnen som är omöjliga att göra rena med en vanlig tandborste – och det är mellan dina tänder. Det är också extra viktigt att göra rent just där, eftersom detta område är speciellt utsatt. Tandköttsinflammationer och kariesangrepp startar t ex ofta där.

Tandtråd för tänder som sitter tätt

Om dina tänder sitter tätt eller om ditt tandkött fyller utrymmet mellan dem ska du använda tandtråd för rengöringen mellan tänderna. Det finns flera olika tandtrådssorter att välja bland: flat eller rund, vaxad eller ovaxad, som "metervara" eller fastsatt på en bygel/hållare. Den flata vaxade tandtråden går oftast lättare att föra ner mellan tänderna, men det är en smaksak. Många tycker att tandtråden på en bygel är allra enklast att använda. Prova dig fram eller diskutera med din tandläkare eller tandhygienist om vad som passar dig och din mun bäst.

Gör så här:

Låt tandtråden noggrant följa den ena tandytan och försiktigt glida ner i tandköttsfickan. Dra den sakta uppåt igen. För sedan tråden ner och upp även längs den andra tandytan. Gör så mellan alla tänder och glöm inte de innersta tändernas baksidor!

Tandstickor

Om du har något större mellanrum är tandstickor ofta ett bättre alternativ. Tandstickorna är trekantiga och finns i flera olika tjocklekar och material, trätandstickor i olika träslag och plasttandstickor i olika hårdhet och utformning. Om du är osäker på vilken tandsticka som passar dig bäst – fråga oss på Folktandvården.

Gör så här:

För in tandstickan mellan tänderna med den platta sidan (basen) mot tandköttet, har du en trätandsticka, fukta den först. När stickan inte går att föra in längre, gnid den fram och tillbaka med ett lätt tryck mot tandköttet och mot respektive tandyta. Obs! "Tandpetare" som du t ex får på restauranger gör inte rent dina tänder. De ska endast användas till att peta bort matrester, som har fastnat mellan tänderna.

Mellanrumsborstar

Ett bra alternativ för dig med lite större mellanrum eller med en brokonstruktion kan vara mellanrumsborstar. De ser ut som små flaskborstar och finns i flera olika storlekar och utformningar och används ungefär på samma sätt som tandstickor. Om extra fluor behövs kan det vara bra att sätta fluorgel på mellanrumsborsten. Fråga oss gärna om råd!

Om tandköttet börjar blöda

Det kan hända att ditt tandkött börjar blöda när du gör rent mellan tänderna. Blödningen kan bero på att du använder fel teknik. Den kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation – ett bevis på att rengöringen mellan tänderna verkligen behövs.

Om blödningen fortsätter, eller om du inte vet om du gör rätt, ta kontakt med oss.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 13 november 2023