Mun och tänder

Mun och tänder

Vi vill alla ha fina tänder. Tänder som vi kan skratta och tugga med. Som håller genom hela livet. Hand i hand med detta går en glad mun som inte luktar illa, inte har inflammationer och infektioner – utan helt enkelt mår bra. Det är faktiskt inte svårt att få både glada tänder och glad mun. Här följer några goda råd som kan vara bra att tänka på i fortsättningen.

Undvik småätande

Du har hört det förut – småät inte! I din mun finns alltid ett antal kariesframkallande bakterier och varje gång du stoppar någonting i munnen får bakterierna hjälp att bilda en frätande syra. Det är den syran som sedan attackerar dina tänder. Efter ungefär en timme har syran försvunnit och då tar din saliv över för att hjälpa tänderna. Om du då småäter mellan måltiderna fortsätter syraattacken hela tiden och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Så gott som allt du äter och dricker bildar syror – till och med frukt som är så nyttigt – men attacken blir både snabbare och hårdare om det du stoppar i munnen innehåller socker. Försök därför undvika att äta alltför mycket godis, läsk, saft m m.

Tugga xylitol

Ta gärna ett tuggummi med xylitol direkt efter maten och tugga i ca tio minuter. Då kortar du ned tiden som syrorna fräter på tänderna en hel del. Tuggummit har nämligen "lurat" salivkörtlarna att lämna ifrån sig ännu mer saliv, som spolar av dina tänder. Och av ämnet xylitol bildas ingen frätande syra alls. Om du har lätt för att bli torr i munnen ska du vara extra försiktig med vad du äter. Ju mindre saliv som produceras, desto sämre skydd får du mot både tandlossning och karies.

Tandborstning morgon och kväll

Borsta tänderna morgon och kväll och använd tandtråd eller tandstickor åtminstone varannan dag. Då har placken svårt att få ordentligt fäste och risken för angrepp minskar. Bakterierna hinner helt enkelt inte slå sig till ro och börja arbeta ordentligt. Om placken får ligga kvar för länge kan den med hjälp av din saliv förkalkas och bli till tandsten. Brukar du gå upp på natten för att äta något? Kom ihåg att borsta tänderna efteråt. När du sover vilar nämligen din saliv också. Det som finns i munnen när du lägger dig, finns alltså kvar när du vaknar.

Fluor

Använd alltid tandkräm som innehåller fluor. Fluor är ett naturligt ämne som bl a finns i grundvattnet och praktiskt taget gör underverk i din mun. Det förebygger karies genom att stärka tändernas motståndskraft och kan till och med läka hål som har börjat bildas. Om du av någon anledning har lätt för att få hål är det bra om du ger dina tänder lite extra fluor varje dag, t ex genom att suga på fluortabletter eller skölja munnen med fluorlösning.
Prata med din tandläkare eller tandhygienist om du har frågor!

Här kan du läsa mer om fluor.

 

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 2 januari 2024