Frågor och svar

När kommer de första tänderna?

Barnets första tand kommer vanligtvis runt 6 månaders ålder. Barn utvecklas dock i olika takt. Tidpunkten kan variera och barnet kan ha tänder redan vid födseln, även om det är ovanligt.

I vilken ordning kommer tänderna?

Framtänderna i underkäken kommer i regel först. Ordningsföljden och tidpunkten för när tänderna kommer kan variera. Sammanlagt får man 20 mjölktänder, 10 i varje käke. Alla tänder brukar vara framme i munnen mellan 2 ½ och 3 års ålder.

Blir barn sjuka när de får tänder?

Nej, däremot är barn under de första levnadsåren utsatta för många infektioner och dessa kan sammanfalla i tid med att tänderna kommer.

När ska man börja borsta tänderna?

När ditt barn får sin första tand är det dags att vänja barnet vid tandborsten på ett lekfullt sätt. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet. Börja med en mild barntandkräm, som innehåller fluor, när första tanden kommer. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom.

Hur borstar man tänderna?

Ta barnet i knäet eller låt barnet ligga på skötbordet och borsta tänderna med små lätta gnuggrörelser. Borsta på morgonen och på kvällen och låt det bli en naturlig vana. Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt än att fila länge och riskera att barnet tröttnar innan alla tänderna är rena och fina.

Tumme eller napp?

Små barn har ofta ett sugbehov som tillfredsställs med napp eller tumme. Det är bra om barnet inte suger på tumme eller napp för länge i förskoleåldern eftersom de permanenta tändernas ställning kan påverkas. Barn brukar suga oftare och längre på tumme än på napp. Därför är napp bättre för tänderna.

Om barnet suger mycket på napp eller tumme kan bettet förändras så att framtänderna i över- och underkäken inte möts. Framtänderna formas runt nappen eller tummen i en båge. Det kallas öppet bett och brukar rätta till sig när barnet slutar med napp eller tumme.

När tappar man de första tänderna?

När barnet är omkring sex år börjar de första mjölktänderna bli lösa. Mjölktandens rötter löses upp allteftersom den nya, permanenta tanden bildas i käken och växer fram. Till slut har mjölktanden inget fäste och barnet kan vicka loss tanden. Vanligtvis tappar barnet framtänderna i underkäken först och sedan framtänderna i överkäken.

Vad är sexårstanden?

Vid sex års ålder kommer det nya kindtänder bakom sista mjölktanden, som kallas för sexårständerna. Nya tänder är viktiga att uppmärksamma eftersom de är ömtåliga och extra känsliga för karies. Dessutom är de nya kindtänderna vanligtvis gropiga och sitter svårtillgängligt så att de är svåra att borsta riktigt rena. En god regel är därför att titta långt bak i munnen från fem års ålder, så att sexårständerna upptäcks tidigt.

Sneda tänder

Eftersom barnets käke fortfarande är liten när de stora vuxentänderna kommer kan det bli trångt när de nya tänderna ska få plats. Därför kan vuxentänderna stå lite snett till en början. Detta brukar rätta till sig när barnet och käken växer.

Dubbla tänder

Har ditt barn dubbla tänder, där mjölktänder och permanenta tänder står i dubbla rader? Det är helt normalt och brukar rätta till sig när barnet växer.

Från fem till åtta års ålder brukar barn börja tappa sina mjölktänder och nya vuxentänder kommer fram. De två framtänderna i underkäken brukar komma först.

Ibland kommer vuxentänderna upp innanför mjölktänderna och då blir det dubbla rader med tänder. Detta är helt normalt. Uppmuntra då barnet att vicka på sina mjölktänder för då brukar de lossna snabbare. Det kan ta flera veckor för tänder att lossna.

Om du har funderingar om dubbla tänder, fråga din tandläkare i samband med den vanliga undersökningen som ditt barn blir kallad till.

Tandställning

Om tänderna hamnar fel eller om bettet inte stämmer kan barnet få en tandställning. Den vanligaste anledningen till tandreglering är att tänderna står snett eller inte får plats. Mjölktänder växer nästan alltid rakt och de regleras aldrig.

Behandling med hjälp av tandställning kallas tandreglering eller ortodonti.

Prata med barnets vanliga tandläkare om du funderar över ditt barns bett. I den fria barn- och ungdomstandvården är tandregleringsbehandling behovsprövad och barn och ungdomar kan få tandregleringsbehandling betalad av landstinget.

Läs mer om tandställning

Läs mer om tandreglering, eller ortodonti som det också heter

Fläckar på tänderna

Fläckar på tänderna kan bero på mineraliseringsstörningar i emaljen. Oftast är det inget allvarligt och går att behandla med tandborstning, fluor och vid behov behandling hos tandvården.

Barn kan få mineraliseringsstörningar och skönhetsfläckar i emaljen av att dagligen få i sig höga doser av fluor före sex års ålder, då tandkronan utvecklas i käkbenet. Det är ingen risk att borsta med fluortandkräm två gånger om dagen eller att skölja med fluor om tandläkaren har rekommenderat det. Har man egen brunn är det viktigt att kontrollera vattnets fluorhalt. Om halten är hög kan det vara bra att skaffa annat dricksvatten till barnen. Fluor försvinner inte ur vattnet vid kokning.

Fluor

När de första tänderna tittar fram är det viktigt att använda fluortandkräm. Det finns mild barntandkräm i olika smaker. Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom. Det är inte farligt att svälja lite tandkräm. Forskare över hela världen är eniga om att fluor är viktigt för att stärka tänderna och hålla dem friska.

Läs mer om fluor

Vila och vatten

Tänderna behöver vila mellan varje måltid, de vill ha ett par timmars paus från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen när vi äter eller dricker någonting annat än vatten.

Törstig?

Vatten är bästa drycken. Mellan målen och speciellt viktigt – på natten. Undvik läsk, juice, saft eller soppa i nappflaskan. Risken för karies är extra stor om barnet får dryck som innehåller socker innan läggdags, utan att tänderna borstas efteråt.

Kolla!

Nya tänder är extra känsliga för karies. Därför är det viktigt att du håller extra koll på nya tänder och borstar dem noga med fluortandkräm.

Godis och läsk?

Ja, men helst bara en gång i veckan. Godis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 22 mars 2023