3 tips för vita tänder - så undviker du missfärgningar!

Att ha ett vitt och fint leende är något som många eftersträvar. Att gå runt med missfärgade tänder kan kännas obekvämt och sänka självförtroendet, men det kan också innebära att man inte tar hand om sin munhälsa.

Rena vita gaddar betyder ofta att du har en bra tandhälsa och tar hand om din munhygien. Det finns många tips och trix för att hålla munnen ren och fräsch. Kolla in våra bästa råd nedan!

1. Bra tandhygien för vita tänder

Det första och kanske mest självklara tipset är såklart att ha en bra tandvårdsrutin. Borsta tänderna både morgon och kväll, gärna efter frukost och precis innan du går och lägger dig. Det många kanske inte vet är att tidpunkten för din tandborstning också är viktig. Undvik att rengöra direkt efter du ätit eller druckit annat än vatten. Vi råder dig att helst vänta minst 30 minuter efter måltid innan du borstar dina tänder, annars finns det en risk att det fräter på tänderna.

Frätskador uppstår framförallt om du druckit eller ätit något surt som innehåller mycket syra. En bra munhygien innebär också användning av tandtråd och tandpetare, gärna efter du mumsat på något gott, men också efter du rengjort med tandborste.

2. Mat & dryck som missfärgar dina tänder

När vi ändå pratar om att äta och dricka så måste vi nämna några livsmedel som kan missfärga dina tänder lite extra. Dryck som kaffe, te, läsk, saft, vin, samt sport- och energidrycker påverkar tänderna väldigt mycket.

Det är inte bara drickbara livsmedel som påverkar färgen på dina tänder, utan även ätbara matvaror har inverkan. Curry, bär, tomatsås och balsamvinäger är några exempel på produkter som kan skapa fläckar eller göra tänderna mörkare. Ett trick är att äta färska grönsaker och sallader till din måltid eftersom dessa har en rengörande effekt. Att skölja rent med vatten när du ätit kan även hjälpa att hålla munnen fräsch.

3. Rökning & tobak ger gula tänder

En riktig bov när det kommer till missfärgade tänder är även rökning och tobak. Det är inte bara dåligt för hälsan, utan lämnar också dina tänder med en gulaktig eller brun nyans. Tjäran och nikotinet i dessa produkter är det som färgar dina tänder. Det finns såklart många hälsoskäl till att dra ner på rökningen och tobaksanvändningen, en av skälen är att munhälsan försämras och att tänderna blir gula och fula.

Naturlig färgförändring på dina tänder över tid

Med åren utvecklas en naturlig färgförändring på dina tänder. Eftersom alla människor har olika grundfärger på tänderna kan detta se olika ut från person till person. Färgen kan ha olika nivåer av vita toner samt skifta i blått, gult eller grått som blir mer och mer synligt efter åren.

Professionell tandblekning för säkert resultat och vita tänder

Om du redan fått missfärgningar behöver du inte oroa dig, det finns såklart en lösning för att få tillbaka dina vita tänder på nolltid! En tandblekning som är genomförd på rätt sätt ger ett vackert leende och vitt resultat. Genom att gå till professionella tandhygienister får du hjälp att bleka tänderna på ett korrekt och säkert sätt.

Det finns många lösningar för tandblekning hemma idag med diverse tandblekningskit, vilket självklart kan fungera i vissa fall. Däremot är det svårt att orientera sig och veta vilken teeth whitening som faktiskt fungerar versus vilka som är rent av skadliga. När du tar hjälp av en kvalificerad tandhygienist försäkrar du dig om att blekningen görs rätt med bra produkter som inte resulterar i skador på tandkött och lämnar fläckar eller svåra ilningar i tänderna.

Vill du bleka dina tänder? Läs mer om Folktandvårdens professionella tandblekning här.

Hitta din närmaste klinik för att boka tid.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 januari 2024