Barns tänder

Den första kontakten med Folktandvården får du och ditt barn ofta via barnavårdscentralen, BVC, innan ditt barn fyllt två år. Då tittar någon från oss på ditt barns tänder och ger dig tips om hur du ska sköta dem på bästa sätt.

De första tänderna

Ditt barns tänder börjar utvecklas redan mycket tidigt under graviditeten. Det dröjer tills barnet är mellan 6 och 8 månader innan de första tänderna kommer fram i munnen. Det är dock inte ovanligt att det dröjer ytterligare några månader. Först om ingen tand blivit synlig när barnet blivit 1 år är det dags att rådfråga tandläkaren. Först brukar framtänderna i underkäken synas och därefter motsvarande i överkäken.

Så småningom kan man även se kindtänder och hörntänder. När ditt barn fyller 3 år har förmodligen de flesta av de 20 mjölktänderna kommit fram. Mjölktänder är viktiga för barnet att tugga med ända upp till 12-årsålder. De är också viktiga för att de nya, permanenta tänderna lättare ska komma fram på rätt ställe.

Alla tänder som just kommit fram, både mjölktänder och permanenta, är känsliga och får lätt hål. Hål i tänderna (karies) beror på att man ofta äter eller dricker sådant som innehåller socker och att man borstar tänderna fel eller inte alls.

Om ditt barn vill äta sötsaker är lördagsgodis en bra idé. Tänk på att även kex och russin är söta och räknas som godis. Tänderna behöver vila mellan måltiderna och hela natten.

Mer om de första tänderna

Börja borsta tidigt – använd fluortandkräm

Redan när barnet får sina första tänder bör du som förälder börja borsta dem med en liten mjuk tandborste, dels för att hålla dem rena och dels för att stärka dem genom att tillföra fluor. Använd fluortandkräm till en mängd motsvarande barnets lillfingernagel på tandborsten.

Borsta tänderna både morgon och kväll. En vuxen bör fortsätta borsta barnets tänder ända upp i 12-årsåldern. Anledningen är helt enkelt att förmågan att utföra små handrörelser inte är helt utvecklade.

Bra vanor

  • Regelbundna måltider (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag) från 1 års ålder.
  • Låt tänderna vila ca 2 timmar mellan måltiderna. Småät inte!
  • Ingen söt mat eller dryck mellan måltiderna.
  • Aldrig sött i nappflaskan.
  • Drick vatten.
  • Borsta tänderna med fluortandkräm 2 gånger/dag.

Mer om tandborstning på barn

Tändernas utvecklingsschema

De flesta får 20 mjölktänder, 10 tänder i överkäken och 10 tänder i underkäken.

Illustration av en barnmun med två tänder

Vid 6-8 månaders ålder brukar barn ha runt 2 tänder

Illustration av en barnmun med fyra tänder

Vid 9-12 månaders ålder brukar barn ha runt 4 tänder

Illustration av en barnmun med 8 tänder

Vid 1-1,5 års ålder brukar barn ha runt 8 tänder

Illustration av en barnmun fullt med tänder

Vid 1,5-3 års ålder brukar barn ha runt 18 tänder

 

Mer om tändernas utveckling

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 januari 2024