Tänder och graviditet

Vad händer med tänderna?

Om du som väntar barn tycker att din mun och dina tänder inte beter sig riktigt som de brukar, beror det oftast inte på att tänderna har blivit sämre utan på att du äter annorlunda.

Vi vet att många gravida kvinnor mår dåligt när de som rekommenderat äter lite större portioner ett fåtal gånger per dag. Många väljer hellre att då äta lite mindre, men i flera omgångar. Gör det om du mår bättre, men försök tänka på att inte äta sånt som innehåller mycket socker.

En sak som du garanterat inte behöver oroa dig för är att barnet skulle ta allt ditt kalcium till sina tänder, så att du som blivande mamma får dina tänder förstörda. Det är en myt utan minsta gnutta sanning i sig.

Stoppa syraattacken i tid

Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för.

Saliven jobbar hårt med att göra rent dina tänder mellan måltiderna, men om du äter oftare än fem-sex gånger per dag hinner din saliv helt enkelt inte med.

Ett bra tips är att ta ett tuggummi med xylitol efter varje måltid. Tugga en stund och låt tuggummit neutralisera syrorna. Då utsätts dina tänder inte för angrepp under lika lång tid.

Saliv och störande hormoner

Man kan inte skylla riktigt alla problem som kan uppstå i munnen på sina matvanor. Även saliven påverkar tänderna – både positivt och negativt. Alla människor har olika kvalitet på saliven, vilket också innebär olika motståndskraft mot bakterier. Om du funderar på hur bra din mun egentligen mår, be din tandläkare att göra ett salivtest.

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer. Det beror, som så mycket annat under graviditeten, på de kvinnliga hormonerna. Tandköttet kan blöda, bli mörkare rött och kännas svullet. Inte så roligt, men var lugn – om inflammationen beror på störande hormoner blir du av med den så snart ditt barn föds.

Sugen på något?

Det är inte ovanligt att blivande mammor känner sig sugna på något speciellt under graviditeten. Tänk efter innan du faller för begäret – som ofta rör sig om mer eller mindre osunda produkter.

Godis och glass är naturligtvis inte nyttigt att stoppa i sig. Även om frukt är betydligt nyttigare finns det vissa frukter du bör äta i måttliga mängder, t ex mandariner, grapefrukt och apelsiner. De innehåller både socker och syror som kan skada emaljen på dina tänder. Tänk framför allt på att hålla nere antalet gånger du stoppar något i munnen!

När ditt barn har kommit till världen

Var rädd om ditt barns tänder redan från början. De ska hålla genom hela livet. Borsta tänderna dagligen så snart de första små "risgrynen" dyker upp och tänk på att ge barnet goda matvanor redan från början.

Om din lilla pojke eller flicka äter välling alldeles innan det är dags att sova, försök ge lite vatten efteråt så att tänder och mun sköljs rena.

Lycka till med livet som förälder!

Läs mer om barns tänder

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 13 november 2023