Tandblekning

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder och ett vackert leende. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten får putsa dina tänder.

Metoderna för tandblekning är många, det görs vanligtvis med hjälp av olika blekmedel. Innan en tandblekningsbehandling påbörjas ska en undersökning av tänder och mun genomföras. Tänderna ska vara kariesfria och tandköttet friskt, dessutom ska tandsten och beläggningar tas bort för att kunna uppnå ett bra resultat.

Hur går det till?

Det finns olika sätt att bleka tänder på men det vanligaste och det sätt som rekommenderas, är att en blekningsgel används i en skena av mjukplast som tillverkats för att passa exakt till dina tänder. För att tillverka skenan tas ett avtryck av dina tänder. Blekgelen appliceras i skenan som placeras på tänderna under ett antal timmar per dygn. Hur många timmar beror på vilken koncentration av blekmedlet som används. Skenan kan användas under natten när du sover.

Ibland kombineras blekmedel med ljusbehandling eller laser. Behandlingen kan då gå snabbare men ger ingen skillnad på slutresultatet.

Resultat av blekning

Det är viktigt att komma ihåg att alla har en egen grundfärg på sina tänder, vissa har vitare och andra gulare. Färgen på tänderna ändras, de blir mörkare i takt med att vi åldras. Så är det för alla. Hur bra man lyckas med en blekning beror till viss del på vad som orsakat missfärgningen, hur länge den funnits, tandens grundfärg, koncentrationen av blekmedlet samt behandlingstiden.

Det är lättare att få ett bra resultat om missfärgningen går i brun-gula toner jämfört med grå-blå toner. Den totala behandlingstiden och slutresultatet är alltid svår att förutsäga. Tandytan påverkas också av vad du äter och dricker och av tobaksbruk. Viss sorts mat (tex. blåbär och morötter) och dryck (tex. kaffe, te och rött vin) missfärgar.

Biverkningar av blekning

Tänderna kan till en början bli mer känsliga för isningar och tandköttet kan bli irriterat men det är besvär som normalt går över inom 24 till 48 timmar. 

Efter tandblekningen

För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen. Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

När bör man avstå från att bleka sina tänder

Personer med isande tandhalsar, blottlagda rotytor, borstskador och tunn emalj orsakad av t.ex. erosionsskador bör i regel avstå från blekning, på grund av risken för biverkningar i form av isningar.

Även storrökare bör undvika blekning. Blekmedel bör ej användas av gravida och ammande kvinnor eftersom det inte finns tillräcklig forskning om hur det påverkar fostret/barnet.

Blekning på egen hand

Det finns en rad olika blekningspreparat som säljs både på nätet och i handeln. Dessa bör undvikas eftersom det kan vara svårt att själv bedöma vilka preparat som är lämpliga.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 13 november 2023