Tandsten

Varför får man tandsten?

Tandsten är något som många av oss får ibland. Varför får man det? Enkelt kan man säga att allting börjar med plack, det vill säga den beläggning som lägger sig på dina tänder. Plack, som inte dagligen borstas bort, kan på sikt orsaka såväl tandlossning som karies. Om placket får sitta kvar på tanden förenas den med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir det vi kallar tandsten.

På bara ett dygn hinner placket både bildas och stelna. Borsta tänderna noga både morgon och kväll, så att placket inte hinner fastna. När det väl har bildats tandsten kan du nämligen inte längre borsta bort den. Då måste du vända dig till din tandläkare eller tandhygienist som avlägsnar tandstenen med speciella instrument.

Två typer av tandsten

Det finns olika sorters tandsten:

Salivsten – den bildas nära de stora spottkörtlarna. Det är vanligt att man har salivsten på insidan av framtänderna i underkäken. Den här typen av tandsten är först grynig med en vitaktig färg, men blir så småningom hårdare och mörkare i färgen. Det här är något som du själv ser, om du tittar i munnen med hjälp av en spegel.

Serumsten – den bildas i tandköttsfickor som har blivit inflammerade. Den är hård redan från början och har en mörkbrun färgton. Serumsten fastnar ofta i små öar, som sitter hårt fast på tandens yta.

Kan ge tandlossning

Det är viktigt att tandsten tas bort i tid. Har du otur, kan den annars leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. När placket har blivit tandsten täcker den tandköttskanten, vilket gör att du inte kommer åt att borsta där. Då kan inflammationen luckra upp tandköttet och göra en djup ficka där bakterierna sprider ut sig i lugn och ro. Bakterierna angriper käkbenet och förstör fästet för tänderna. Så småningom är tandlossningen ett faktum.

Låt det inte gå så långt. Borsta tänderna noga och gå på regelbundna besök hos tandläkare och/eller tandhygienist. De ser alltid till att ta bort eventuell tandsten för att du inte ska få problem.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 24 juni 2020