Tandlossning

Här berättar vi om tandköttsinflammation och behandling av tandlossning, som även kallas parodontit och orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste. Ju tidigare inflammationen upptäcks och behandlas desto bättre.

Tandlossning

Om du har en tandlossningssjukdom (paradontal sjukdom) riskerar du att tappa tänderna på sikt. Vid en vanlig undersökning kontrollerar tandhygienisten eller tandläkaren din mun och mäter tandköttsfickorna. Tändernas fäste i käkbenet kontrolleras med röntgen.

Behandlingen går ut på att du får lära dig att ta bort bakterie-beläggningarna, speciellt vid tandköttskanten väldigt noga varje dag. De djupa fickorna måste också åtgärdas, för där kan du inte komma åt bakterierna. Tandläkaren eller tandhygienisten gör rent i tandköttsfickorna och tar bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut. Om det behövs får du lokalbedövning.

Tandköttsinflammation

När du är hos oss kontrollerar vi även att ditt tandkött mår bra. Om tandköttet är svullet och rött och blöder lätt kan det vara tecken på tandköttsinflammation. Det kan på sikt leda till tandlossning. Om du röker, kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder.

Förebygg tandlossning

Du kan förebygga tandlossning genom god munhygien, regelbundna besök hos Folktandvården och genom att inte röka.

Mer om tandlossning

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 januari 2024