Visdomständer

Visdomstanden är den tand som sitter längst bak i munnen. Den kommer vanligtvis fram när du är mellan 18 och 25 år, men det kan ibland dröja ytterligare flera år innan den visar sig. Det är inte säkert att alla visdomständer kommer fram. Vissa får bara en, andra får alla fyra. Några få får inga alls.

En tand olik alla andra

Det tar tid för visdomständerna att komma fram. Läget gör att de ofta är svåra att hålla rena. Tandköttet kan bli irriterat och någon gång svullna upp på grund av en bakterieinfektion. Då brukar det hjälpa om din tandläkare får spola och göra rent.

Sämre kvalitet?

Många undrar om visdomständer är av sämre kvalitet. Svaret är nej. Däremot kan de se annorlunda ut, framför allt när det gäller rötterna. De kan vara flera och är ofta krokiga. Visdomstanden i överkäken är vanligtvis mindre än de övriga kindtänderna.

Måste man operera bort sina visdomständer?

Visdomständerna kan finnas dolda i käkbenet. Så länge de ligger kvar där och inte orsakar några problem krävs ingen åtgärd. Finns det plats för dem kommer de oftast fram som de ska och fungerar alldeles utmärkt i bettet.

Visst händer det att visdomständer orsakar problem när de är på väg att komma fram. Om du får uttalad värk och svullnad – kontakta din tandläkare. Får du upprepade besvär av dina visdomständer kan det på sikt vara klokast att ta bort dem. Om du bestämt dig för att avlägsna en visdomstand så sker detta oftast på vanligt sätt, dvs. med hjälp av hävel och tång. I en del fall kan man behöva skapa tillgänglighet genom en operation för att kunna avlägsna tanden så snabbt och smidigt som möjligt.

Skötsel

Visdomständerna sitter längre in i munnen än du tror. Det kan vara svårt att borsta så långt bak. Det kanske krävs att du anstränger dig lite extra för att få rent.

Vår tandvårdspersonal kan ge dig tips om hur du ska göra. Har du andra funderingar om dina visdomständer? Tveka inte att fråga oss, vi berättar gärna mer.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 13 november 2023