Tandborstar och tandkräm

Borsta bort all plack

Plack är den tunna bakteriebeläggning som lägger sig som en hinna på tänder och tandkött. Det är dessutom den allra främsta orsaken till de två vanligaste tandsjukdomarna karies och tandlossning. För att du ska få en frisk mun och friska tänder måste all plack bort. Det gör du själv i första hand med hjälp av tandborstning.

Rätt – inte ofta

Borsta tänderna morgon och kväll. Två gånger om dagen räcker – om du gör det på rätt sätt. Om du borstar felaktigt, trycker för hårt eller har en för hård tandborste kan tandköttet dra sig undan och blotta tandhalsen (gränsområdet mellan tand och tandkött). Det kan innebära att du får obehagliga ilningar i tänderna.

Gnuggmetoden

Vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små rörelser. Det är viktigt att det blir ordentligt rent vid tandköttskanten. Du ska inte trycka tandborsten för hårt mot tänderna, då böjer du stråna och får sämre effekt. Ett tecken på det är att tandborsten slits snabbt och stråna spretar åt alla håll. Det är stråtopparna som ska borsta bort placket. Gnugga varje tand med korta rörelser. Du ska bara föra tandborsten ett par millimeter fram och tillbaka.

Att välja tandborste

En bra tandborste har mjuka, spänstiga strån med ett ganska litet borsthuvud och ett greppvänligt handtag. Mjukheten gör att varken tänder eller tandkött skadas, medan det lilla huvudet gör det möjligt att komma åt även längst in i munnen. Så unna dig en fräsch tandborste med jämna mellanrum! Många undrar om en eltandborste är bättre än en vanlig tandborste. Eltandborstar rengör lika bra, eller lika dåligt, som vanliga tandborstar. Resultatet beror helt på dig som borstar.

Vilken tandkräm ska jag ta?

Det absolut viktigaste är att tandkrämen innehåller fluor – ett naturligt ämne som stärker tänderna. Vilket märke du väljer har mindre betydelse. Några tandkrämer anges ha speciella egenskaper som t ex mot känsliga tandhalsar, missfärgningar, sköra slemhinnor eller att de gör tänderna vitare. Använd den fluortandkräm som du tycker bäst om. Rådgör med vår tandvårdspersonal om du har särskilda önskemål.

Sila skummet

Ett bra tips är att inte spotta ut tandkrämsskummet utan låt det vara kvar i munnen och sila det mellan tänderna. Då kan fluoren fortsätta att verka en bra stund till. Skölj inte efteråt!

Borsta barnens tänder

Redan när ett barn får sina första tänder är det bra att börja borsta dem med en liten mjuk tandborste. Alla barn som fått sin första tand behöver fluortandkräm (en klick stor som barnets lillfingernagel) på tandborsten morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna ända upp i 12-årsåldern.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 2 januari 2024