Munsår/blåsor i munnen

Orsaker till blåsor i munnen

Irritationer i form av blåsor och sår i munnen kan uppstå av flera olika orsaker, till exempel av virusinfektioner. Tandproteser som sitter dåligt kan också orsaka sår och blåsor. Blåsor och munsår kan även uppstå utan känd orsak.

Herpes - munsår

En vanlig orsak till blåsor på och runt läpparna är herpesvirus. Många bär på herpesvirus utan att ha besvär. Viruset kan finnas vilande i kroppen under lång tid men i samband med t ex förkylning, menstruation, överansträngning eller solning kan infektionen utlösas.

Besvären börjar ofta som stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna går ofta sönder och ger sår. Herpes smittar genom direktkontakt.

Vid utbrott med blåsor ska man undvika att pussa andra, det är också viktigt att ha en god handhygien. Såren brukar läka efter någon vecka. Det finns ingen behandling som tar bort viruset, man kan endast lindra besvären med en antiviruskräm.

Afte

En del personer drabbas återkommande av mycket smärtsamma sår i munnen (afte). Det är inte klarlagt vad afte beror på och det är inte smittsamt.

Vanligast uppstår afte på läpparnas insida och längs tungranden. De kan se ut som blåsor men är egentligen små sår som vanligen är upp till fem millimeter stora, gulaktiga, kraterformade med en kraftigt rodnad runt såret. Såren är ofta smärtsamma, men blöder inte.

Ingen behandling finns men besvären kan lindras med smärtstillande salva eller munsköljmedel. Vanligtvis läker aftesåren inom 2 veckor.

Det är bra att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat som är mildare mot slemhinnan. Om det gör ont att borsta tänderna kan man skölja med en klorhexidinlösning under några dagar.

Sår

Ibland uppstår sår som följd av skav från tänderna, fyllningar och proteser eller annan mekanisk påverkan t ex vid för kraftig tandborstning.

I allmänhet är blåsor och sår i munhålan ofarliga och läker ut på någon vecka. Det är viktigt med god munhygien.

Kontakt din tandläkare

  • vid ofta återkommande svåra besvär
  • om besvären varar mer än två-tre veckor
  • om du under flera dagar i sträck inte klarar av din munhygien
  • vid skavsår av tandprotes eller vass tand
  • om tandköttet blir kraftigt inflammerat och gör ont
Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 3 oktober 2023