Bedövning

Bedövning används för att lindra smärta och obehag vid behandlingar som kan göra ont, till exempel lagningar eller när du ska dra ut en tand.

Bedövning

För att bedöva i munnen använder tandläkaren ibland först bedövningssalva och sedan en spruta med bedövningsmedel. Sprutnålen är mycket tunn för att det ska kännas så lite som möjligt. Det finns olika bedövningsmedel som tandläkaren kan anpassa till olika situationer beroende på hälsa och ålder. Bedövning ingår i din behandling och kostar inget extra.

Värktabletter

Värktabletter höjer smärttröskeln och kan även lindra smärta i samband med tandbehandling. Bra preparat mot tandvärk är Ibumetin och Ipren men även Alvedon eller Panodil.

Lugnande medel

Även lugnande medicin vara till stor hjälp. Medlen ges i tablettform, i flytande form eller som suppositorier (stolpiller) före behandling. Lugnande tabletter kan även ges kvällen före, om du oroar dig så att du har svårt att sova.

Det lugnande medlet sitter kvar i kroppen i flera timmar. Eftersom reaktionsförmågan blir nedsatt ska du inte köra bil. Barn behöver övervakas några timmar efter behandlingen.

Lustgas kan också användas som ett lugnande medel. Lustgas och narkos erbjuder vi på vissa av våra kliniker.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 16 januari 2024