Professionell tandblekning

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder och ett vackert leende. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten får putsa dina tänder.

Hos oss får du hjälp att bleka tänderna på ett säkert sätt. Genom att göra en undersökning före blekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Om du har fyllningar så ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas något hål i tänderna. Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

Blekning av flera tänder

Vi tillverkar en personligt utformad skena i mjukplast. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på dagen eller natten. En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. Behandlingen upprepas dagligen under 5–14 dagar. Du ska dessutom stärka tänderna med fluor.

Blekning innebär oftast tre besök hos tandvården, då ingår också en efterkontroll där tandläkaren eller tandhygienisten undersöker tänder och tandkött.

Blekning av enstaka rotfyllda tänder

Ibland räcker det med blekning av enstaka tänder som är mörkare än de övriga tänderna. Tandblekning av en enstaka tand som missfärgats inifrån börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till missfärgningen. Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Om det behövs upprepas behandlingen. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Efter tandblekningen

För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen. Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 januari 2024